Elektronik kategorisinde (74.3k puan) tarafından
Lg OLED mi Samsung OLED mi

1 cevap

0 oy
(74.3k puan) tarafından
 
En İyi Cevap

Çok fazla 4K TV türü, çok az zaman. Seçenekler sonsuz gibi görünürken ve marka adlarını ayırt etmek daha da zorken hangisini seçmeniz gerektiğini nasıl bilebilirsiniz? LCD, LED, Plazma, QLED… Sony, Vizio, TCL, Toshiba… tüm rakip türleri ve markaları geride bırakan, en uzun boylu olanlar Samsung ve LG OLED TV'lerdir .

Ancak Samsung OLED ve LG OLED nasıl rekabet ediyor? Bir cevap bulmak için temel farklılıklarına bir göz atalım, özelliklerini inceleyelim ve artılarını ve eksilerini tartalım.

Samsung OLED ve LG OLED: Yan Yana Karşılaştırma

Samsung OledLG oled
Model adıS95BC2
OLED TipiQD-OLEDWOLED
Çözünürlük2160p 4K2160p 4K
Mevcut boyutlar55", 65"42", 48", 55", 65", 77", 83"
Ekran Kenarlığı0,31"0,28"
Kalınlık1,61"1,73"
HDR DesteğiHDR10, HDR10+, HLGHDR10, Dolby Vision, HLG
HDMI Bağlantı Noktaları44
USB Bağlantı Noktaları23
Dolby Atmos DesteğiEvetEvet
İşletim sistemiTizenwebOS
Ortalama Güç Tüketimi113 W77 W
Maksimum Güç Tüketimi242 W179 W

Samsung OLED vs LG OLED: Fark Nedir?

Artık Samsung OLED ve LG OLED TV'lerin özelliklerini ortaya koyduğumuza göre , ikisi arasındaki ana farklara daha derinden dalmaya değer. Bu, her biri aşağıda daha ayrıntılı olarak tartışacağımız altı temel farklılığa kadar kaynar.

HDR Desteği

Bu günlerde televizyonunuzun sadece 4K olması yeterli değil. HDR10+ ve Dolby Vision gibi formatlar için HDR desteği de dahil olmak üzere artık başka hususlar da var. Samsung OLED ve LG OLED arasında ne tür HDR desteği sunuluyor?

LG, HDR10, Dolby Vision ve HLG'yi desteklerken Samsung OLED, HDR10, HDR10+ ve HLG'yi destekler. LG'de HDR10+, Samsung'da ise Dolby Vision olmadığı için her iki marka da burada bir darbe alıyor.

Bu, her iki TV için de iyiye işaret değil, ancak Samsung için daha kötü görünüyor. Dolby Vision bu noktada pratik olarak bir standarttır, bu nedenle onu desteklememek neredeyse kasıtlıdır.

Bağlantı Noktası Sayısı

Oyun sistemleri, 4K Blu-ray oynatıcılar, akıllı ev kurulumları, akış kutuları, harici ekranlar… bugünlerde televizyonlarımıza takmamız gereken birçok farklı cihaz ve teknoloji var. Peki, bunu akılda tutarak, Samsung OLED'ler ve LG OLED'ler ne tür bağlantı noktaları sunuyor?

Her iki televizyonda da günümüzde 4K TV'ler için oldukça standart olan dört HDMI bağlantı noktası vardır. Ancak, LG OLED'in üç USB bağlantı noktasına kıyasla Samsung OLED TV'de yalnızca iki USB bağlantı noktası vardır . Bu, Samsung için bir dezavantaj ve LG için bir avantaj çünkü onlara bu konuda biraz avantaj sağlıyor.

İşletim sistemi

Son olarak, dikkate alınması gereken işletim sistemleri vardır. Akıllı TV'ler , sorunsuz, kullanımı kolay akış merkezleri sağlamak için işletim sistemlerine güvenir . Samsung OLED için bu işletim sistemi Tizen'dir: neredeyse yalnızca Samsung tarafından kullanılan Linux tabanlı bir işletim sistemi.

LG OLED için bu, webOS'tur: Tersine, neredeyse yalnızca LG tarafından kullanılan başka bir Linux tabanlı işletim sistemi. Her ikisinin de kullanımı kolaydır, ancak Samsung'un hafif bir avantajı vardır. LG'ninkinden çok az daha yumuşak ve zarif. Bununla birlikte, LG'nin işletim sistemi biraz daha fazla kişiselleştirme sunar.

OLED'in Tarihi

OLED'in çok beğenilen bir 4K TV türü olduğunu (ve Samsung OLED ile LG OLED'in OLED alanındaki en çekişmeli tartışmalardan biri olduğunu) anlasak da, OLED'in gerçekte ne olduğu hakkında fazla bir şey söylemedik. Bu küçük açıklayıcının yardımcı olmasına izin verin.

Organik LED, organik ışık yayan diyot veya organik elektrolüminesan diyot olarak da bilinen OLED, günümüzde LED televizyon teknolojisindeki en son teknolojiyi temsil etmektedir. Bir elektrik akımıyla yüklenen yayıcı bir elektrolüminesan film tabakasıyla güçlendirilen bu organik bileşik, elektrikle temas ettiğinde doğal olarak ışık yayar.

OLED, içinden elektrik geçtiğinde kendi organik ışığını söndürdüğü için, diğer çoğu 4K televizyonda bulunan geleneksel arka ışığa gerek yoktur. Bu, daha gerçekçi renklere sahip çok daha ince, çok daha hafif, çok daha sade bir televizyon sağlar. (Daha fazla enerji tasarrufundan bahsetmiyorum bile.)

Görüntü kalitesinden enerji tüketimine, genel boyut ve ağırlığa kadar OLED'in sayısız avantajı nedeniyle, tüm rakip 4K TV türlerini geride bırakıyor. LCD, Plazma, QLED ve liste uzayıp gidiyor. OLED hepsini yener.

Elbette her teknolojide olduğu gibi OLED teknolojisinin de dikkate değer bazı dezavantajları var; Samsung OLED vs LG OLED veya tamamen farklı bir marka fark etmez. OLED teknolojisi organik bileşiklere dayandığından, bir OLED panelinin doğal bir ömrü vardır.

2000'lerin sonlarında , OLED teknolojisinin gelişmeye devam ettiği zamanlarda, erken testler, kalite düşmeye başlamadan önce sadece 1.000 panel ömrü olduğunu gösterdi. Bu paneller orijinal parlaklıklarının yarısına 14.000 saatte ulaştı - LCD veya LED'in 25.000-40.000 saatinden çok daha az. Ancak LG, günümüzde bunu düzeltmek için çok çalışıyor.

Samsung OLED ve LG OLED Nasıl Rekabet Ediyor?

Sony şüphesiz OLED'in öncüsü olmasına rağmen, LG hala OLED teknolojisine en erken ulaşanlardan biriydi. 2009'da Kodak'ın OLED bölümünün tamamını satın aldıktan sonra LG, OLED'de rakiplerinin geri kalanının çok önünde bir sıçrama yaptı.

Bu rastgele bir satın alma da değildi. Kodak, iş OLED'e geldiğinde Sony kadar öncüydü. Bu, LG'nin 2010'da, rakiplerinden yıllar ve yıllar önce bir OLED TV'yi piyasaya sürmesine yardımcı oldu. Küçük olsalar da, OLED bölümlerini önümüzdeki on yıl içinde ölçeklendirmeye devam edeceklerdi.

Artan Ömür

Yıllar sonra, LG hala tüketici sınıfı OLED TV'lerin en iyilerinden biridir. LG, TV'lerinin boyutunu büyütmeye ve OLED panellerinin genel kullanım ömrünü uzatmaya devam ediyor. Söz konusu ömrü 2013'te tahmini 36.0000 saatten 2016'da 100.000 saatin çok üzerine çıkardılar.

Ayrıca bahsetmeye değer mi? En iyi OLED üreticisi Universal Display Corporation ile türünün tek örneği eşleşmesi nedeniyle LG, 2010'lar boyunca OLED panelleri için tek kaynaktı. Başka bir deyişle, OLED TV'niz 2010'larda yapıldıysa, OLED panelini büyük olasılıkla LG'den almıştır. Samsung değil ama.

Samsung'dan bahsetmişken, bu çoğunluk pazar payı eskiden onlarındı. 2000'lerin başında Samsung, dünyadaki OLED panellerinin %40'ından sorumluydu. 2010 yılına gelindiğinde bu, AMOLED pazarında% 98'lik bir hakimiyete ulaştı.

Hatta bir süreliğine piyasadaki en büyük OLED TV'ye bile sahiplerdi (toplamda sadece 21 inç olmasına rağmen ) . Yine de, 2013 yılına gelindiğinde Samsung, görünüşe göre OLED teknolojisinden uzaklaşmıştı.

İster düşük satışlar ister yüksek maliyetler olsun, Samsung 2022'ye kadar OLED'e bir daha dokunmadı. Bu, LG'nin bunun yerine pazarı ele geçirmesini sağladı. Yine de Samsung, LG'ninkini kullanmak yerine kendi OLED panellerinde ısrar etti.

Samsung OLED: Artıları ve Eksileri

Samsung OLED'in ArtılarıSamsung OLED'in Eksileri
Piyasadaki en ince OLED TV'lerden biriSamsung'un neredeyse on yıldaki ilk OLED TV'si, hataların kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor
Üstün siyahlar için kontrast oranı neredeyse sonsuzdurSadece iki beden mevcut
QD-OLED teknolojisi bir endüstri lideridirRakip OLED TV'lerden daha kalın ekran çerçevesi
Üstün TV İşletim SistemiDolby Vision desteği yok

LG OLED: Artıları ve Eksileri

LG OLED'in ArtılarıLG OLED'in Eksileri
Dolby Vision ve Dolby Atmos desteğiDaha kötü siyahlar anlamına gelen kusurlu kontrast oranı
Çok daha çeşitli boyutlar sunarDaha küçük modeller, daha büyük modellerin parlaklığından yoksundur.
Oyun oynamak, film izlemek, TV izlemek veya spor yapmak için harikaRakip OLED markalarından daha kalın televizyon ekranı
Rakip OLED TV'lerden daha az güç tüketirHDR10+ için destek yok

Samsung OLED ve LG OLED: Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

  1. Kulağa benzer görünen ismine rağmen, QLED teknolojisi işlev olarak LCD teknolojisine OLED teknolojisinden çok daha yakındır. OLED, üstün 4K TV teknolojisi olmaya devam ediyor.
  2. Kodak, ta 1980'lerin başlarında OLED teknolojisini keşfettiği için övgüyü hak ediyor. Ancak bu teknoloji, 20 yılı aşkın bir süre sonrasına kadar televizyon üretim endüstrisi tarafından tam olarak benimsenemeyecekti.
  3. OLED, aydınlatmak için bir arka ışık gerektiren diğer TV'lerin aksine, kendi ışık kaynağıdır. Bu, OLED'in daha gerçek siyahlar ve daha parlak renkler elde edebileceği anlamına gelir. Arkadan aydınlatmalı televizyonlar, en karanlık sahnelerde bile her zaman ışık yayar. OLED'in buna ihtiyacı yok.
  4. OLED TV'lere ek olarak OLED, bilgisayar monitörlerinde , taşınabilir oyun sistemlerinde ve akıllı telefonlarda da kullanım gördü .
  5. OLED televizyonlar yaklaşık 180 derecelik bir görüş açısına sahiptir. Bir OLED TV'nin 170 derecelik izleme açısı, yalnızca yaklaşık 88 derece veya daha fazla olan bir LCD TV'nin neredeyse iki katıdır.

Samsung OLED vs LG OLED: Hangisi Daha İyi?

Peki, söz konusu olduğunda, hangi TV en iyisidir: Samsung OLED mi yoksa LG OLED mi? Cevap, birini diğerine isim vermek kadar basit değil. Gördüğünüz gibi, hangi OLED TV'nin gerçekten üstün olduğunu kesin olarak bilmeden önce üzerinde düşünmeniz gereken pek çok husus var.

Ne yazık ki, belirli OLED türünden genel görüntü kalitesine, fiziksel yapıdan sanal işletim sistemine kadar, Samsung OLED tekrar tekrar zirveye çıkıyor. LG OLED kesinlikle kötü bir OLED televizyon değildir. Aslında, hala piyasadaki en iyilerden biri. Ancak, Samsung OLED sonunda zirveye çıkıyor.

İlgili sorular

2 cevap
3, Nisan, 2023 Oyuncu kategorisinde Admin (74.3k puan) tarafından soruldu
1 cevap
30, Nisan, 2023 Elektronik kategorisinde Admin (74.3k puan) tarafından soruldu
1 cevap
29, Nisan, 2023 Eğitim kategorisinde Admin (74.3k puan) tarafından soruldu
1 cevap
8, Nisan, 2023 Eğitim kategorisinde Admin (74.3k puan) tarafından soruldu
1 cevap
...