
Aralıklı Oruç Diyeti Yalnızca Kilo Verdirmiyor Beyni de Yine Şekillendiriyor
Mayıs 1, 2025Oruç diyetlerinin popülerliği son yıllarda süratle arttı. Birçoğumuz kilo vermek ya da daha sağlıklı hissetmek için bu metotlara başvuruyoruz. Lakin aralıklı oruç sadece tartıda sonuç vermiyor. Beynimizde ve bağırsaklarımızda da şaşırtan tesirler yaratıyor. Bilim dünyası bu değişimlerin izini sürmeye başladı bile.
Gelin beynimize neler yapıyormuş bir bakalım…
Aralıklı oruç sadece kilo vermekle kalmıyor.
Çinli araştırmacılar, obez sınıfında yer alan 25 gönüllüyle tam 62 gün süren bir aralıklı güç kısıtlaması (IER) programı uyguladı. Bu süreçte iştirakçiler hem denetimli kalori alımına hem de kimi günler kısmi açlığa tabi tutuldu.
Katılımcılar ortalama 7,6 kilogram yani beden yüklerinin yaklaşık %7,8’ini kaybetti. Fakat asıl değişik bulgu yalnızca kilo kaybı değildi, bağırsak bakterileri ve beynin obeziteyle ilişkilendirilen bölgelerinde de besbelli değişimler gözlemlendi.
Beyin ve bağırsak ortasında güçlü bir ilişki var.

Araştırmaya liderlik eden Qiang Zeng, aralıklı orucun insanın beyin-bağırsak-mikrobiyom eksenini etkilediğini belirtti. Çalışmada bağırsak mikrobiyomunda ve bağımlılıkla alakalı beyin bölgelerinde, kilo kaybı sırasında ve sonrasında dinamik değişimler yaşandığı tespit edildi.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) taramaları, iştah ve bağımlılık denetiminde değerli olan inferior frontal orbital girus üzere beyin bölgelerinde aktivite değişimlerini ortaya koydu. Öte yandan, dışkı örnekleri ve kan testleriyle incelenen bağırsak mikrobiyomu değişimleri de bu beyin bölgeleriyle ilişkiliydi.
Bağırsak bakterileri irademizi etkileyebilir mi?

Coprococcus comes ve Eubacterium hallii isimli bakterilerin, yiyeceklere direnç gösterebilmemizde kıymetli bir rol oynayan sol inferior frontal orbital girus bölgesiyle olumsuz kontağı tespit edildi. Bilim insanı Xiaoning Wang’a nazaran, bağırsak mikrobiyomu ve beyin ortasında iki taraflı, karmaşık bir bağlantı kelam konusu.
Mikrobiyom tarafından üretilen nörotransmiterler ve nörotoksinler kan yoluyla beyne ulaşıyor, beyin de yeme davranışını denetim ediyor. Dahası, yediğimiz besinler bağırsaklarımızdaki bakteri yapısını direkt değiştiriyor.
Dünya genelinde bir milyardan fazla insanın obezite ile uğraş ettiği bilinirken, bu durum kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok riski artırıyor.

Beyin ve bağırsak ortasındaki bu hassas bağın daha uygun anlaşılması, tesirli kilo verme ve sağlıklı kiloyu muhafaza stratejilerinde ihtilal yaratabilir. Bilim insanı Liming Wang’ın dediği üzere, bir sonraki adım bağırsak mikrobiyomu ve beyin ortasındaki irtibatın tam olarak nasıl çalıştığını ve hangi bölgelerin başarılı kilo verme için kritik rol oynadığını çözmek olacak.